Hovedinnledere på NKUL 2020

Elisabeth Staksrud

Elisabeth Staksrud

Professor, Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo

Åpningsplenum onsdag 6. mai kl. 10:00–11:30

Barn, unge og nye medier – topp ti innsikter fra medieforskningen (et foredrag for dem som vokste opp med TV)

Er Internett et farlig sted for barn? Er foreldre bekymret for de riktige tingene? Sender alle ungdommer nakenbilder til hverandre? Hvilken rolle spiller digitale ferdigheter i møtet med risiko på nettet? Hva er lærerens viktigste rolle i møtet med digitale sosiale elever? Og var ikke alt mye bedre før?

Disse og andre spørsmål får du svar på når Elisabeth Staksrud summerer opp de hun mener de viktigste funnene fra forskning på barn, unge og nye medier.

Elisabeth Staksrud (Ph.d) er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon. Staksruds forskning inkluderer barn og unges bruk av nye medier, både når det gjelder risiko og rettigheter, ytringsfrihet og sensur, og hun er med i ledelsen av verdens største forskningsprosjekt om barn og medier (EU Kids Online), og har gitt ut en rekke internasjonale bøker og artikler om temaer knyttet til barn, unge og risiko på nett.

(Foto: UiO)

Anna Tebelius Bodin

Anna Tebelius Bodin

Forfatter og foredragsholder

Plenum onsdag 6. mai kl. 15:30–16:30

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron

Föreläsningen fokuserar på den nya tillvaro som vår 40.000-åriga hjärna befinner sig i sedan bara drygt 10 år tillbaka. Det handlar om våra signalsubstanser, beteenden, beroenden och den outsinliga tillgången på information, kontakter och socker. Hjärnan som är gjord för att bäst hantera brist är nu satt i överflöd – och det får konsekvenser. Vårt känslomässiga system i hjärnan har fått ett ökat övertag gentemot vårt tänkande system. Det bidrar till en rad problem, som är allvarliga, men inte olösliga. Tvärtom är lösningarna nästan provocerande enkla. Det handlar om att förekomma evolutionen och göra medvetna val som anpassar vår hjärna efter dagens tillvaro. Följ med på en resa av insikter, berörande exempel, känslomässiga svängningar och en mental goodie-bag av användbara metoder för att stärka hjärnan och den psykiska hälsan.

Anna Tebelius Bodin er pedagog, foredragsholder og forfatter med fokus på psykologien bak kommunikasjon og læring. Hun gjør komplekse teorier om hjernen til praktisk hjelp i hverdagen. Anna assisterte forskning under sine psykologistudier på Harvard University, og har har siden undervist, skrevet bøker og holdt over 800 forelesninger i Sverige og utenlands.

(Foto: Peter Hedström)

Andreas Wahl

Andreas Wahl

Fysiker, vitenskapsformidler og programleder

Plenum fredag 8. mai kl. 12.00–13.15

Make Lillestrøm Great Again

Hør hvorfor og hvordan NRK forsøkte å påvirke skolevalget ved Lillestrøm vgs, fra programlederen selv, Andreas Wahl.

Andreas Wahl er fysiker, vitenskapsformidler og programleder. Andreas har risikert livet for vitenskapen i Med livet som innsats (NRK), forsøkt å opplyse folket gjennom Folkeopplysningen (NRK), skrevet fire populærvitenskapelige bøker, ett læreverk i naturfag (NOVA, CapellenDamm) og vunnet norgesmesterskapet i morellsteinspytting fire ganger. I tillegg har Andreas turnert landet med sine vitenshow, sist med forestillingen Elektrisk.

(Foto: Studio Expose / Linda Varpe-Karlsen)