Hovedinnledere på NKUL 2021

Michael Fullan

Michael Fullan

Forfatter, foredragsholder og konsulent

Plenum onsdag 5. mai kl. 15:10–16:25

The right drivers for whole system success: Shifting towards the Human Paradigm

Foredraget er basert på Fullans nylig publiserte artikkel med samme navn. Her presenterer han en ny fremtidig modell for utdanningsledelse og identifiserer fire suksessfaktorer for fremtidens utdanningssystemer: velferd og læring, sosial intelligens, investering i likeverd og systemisk kvalitet.

Se Michael Fullan diskutere artikkelen med Anthony Mackay i denne videoen.

Michael Fullan er «Global Leadership Director» i New Pedagogies for Deep Learning og en internasjonalt anerkjent ekspert på utdanningsreform, drevet av ønsket om å gjøre læring tilgjengelig for alle barn.

Fullan er tidligere dekan ved Ontario Institute for Studies in Education (OISE) ved Universitetet i Toronto, og opptrer som rådgiver for lokale ledere og myndigheter verden over. Fullan mottok i 2012 «Order of Canada» – en av Canadas høyeste sivile utmerkelser – og han holder æresdoktorater ved flere universiteter. Han er også produktiv forfatter med over 40 bokutgivelser bak seg.

Anna Tebelius Bodin

Anna Tebelius Bodin

Forfatter og foredragsholder

Plenum torsdag 6. mai kl. 10:00–10:40

Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron

Föreläsningen fokuserar på den nya tillvaro som vår 40.000-åriga hjärna befinner sig i sedan bara drygt 10 år tillbaka. Det handlar om våra signalsubstanser, beteenden, beroenden och den outsinliga tillgången på information, kontakter och socker. Hjärnan som är gjord för att bäst hantera brist är nu satt i överflöd – och det får konsekvenser. Vårt känslomässiga system i hjärnan har fått ett ökat övertag gentemot vårt tänkande system. Det bidrar till en rad problem, som är allvarliga, men inte olösliga. Tvärtom är lösningarna nästan provocerande enkla. Det handlar om att förekomma evolutionen och göra medvetna val som anpassar vår hjärna efter dagens tillvaro. Följ med på en resa av insikter, berörande exempel, känslomässiga svängningar och en mental goodie-bag av användbara metoder för att stärka hjärnan och den psykiska hälsan.

Anna Tebelius Bodin er pedagog, foredragsholder og forfatter med fokus på psykologien bak kommunikasjon og læring. Hun gjør komplekse teorier om hjernen til praktisk hjelp i hverdagen. Anna assisterte forskning under sine psykologistudier på Harvard University, og har har siden undervist, skrevet bøker og holdt over 800 forelesninger i Sverige og utenlands.

(Foto: Peter Hedström)

Elisabeth Staksrud

Elisabeth Staksrud

Professor, Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo

Plenum fredag 7. mai kl. 13:20–14:20

Barn, unge og nye medier – topp ti innsikter fra medieforskningen (et foredrag for dem som vokste opp med TV)

Er Internett et farlig sted for barn? Er foreldre bekymret for de riktige tingene? Sender alle ungdommer nakenbilder til hverandre? Hvilken rolle spiller digitale ferdigheter i møtet med risiko på nettet? Hva er lærerens viktigste rolle i møtet med digitale sosiale elever? Og var ikke alt mye bedre før?

Disse og andre spørsmål får du svar på når Elisabeth Staksrud summerer opp de hun mener de viktigste funnene fra forskning på barn, unge og nye medier.

Elisabeth Staksrud (Ph.d) er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon. Staksruds forskning inkluderer barn og unges bruk av nye medier, både når det gjelder risiko og rettigheter, ytringsfrihet og sensur, og hun er med i ledelsen av verdens største forskningsprosjekt om barn og medier (EU Kids Online), og har gitt ut en rekke internasjonale bøker og artikler om temaer knyttet til barn, unge og risiko på nett.

(Foto: UiO)