
NKUL temadag om aktiv og inkluderende læring
Program
tirsdag 16. mars 2021
12:00 – 12:40 Velkommen og plenumforedrag
Velkommen
Haakon Aasprong
Prosjektleder NKUL
Aktiv og inkluderende læring
Gitte Gjersdal
Seniorrådgiver, Statped
I dette innledende plenumsforedraget vil Gjersdal løfte fram det inkluderende klasserommet og hvordan teknologien, sammen med god metode, kan skape aktiv læring for elever med læringsutfordringer.
12:40 – 13:05 Parallelle sesjoner 1
Podkast i klasserommet
Stine Brynildsen
Høgskolelektor, HiØ
Hvordan kan det å la elever lage podkast skape motivasjon, mestring og muligheter i det inkluderende klasserommet?
Denne økta har som mål å gi deg kunnskap om hva en podkast i undervisningssammenheng, kan være, og hvorfor det å la elever lage pod kan være både hensiktsmessig og lærerikt.
I tillegg er det et mål å få deg inspirert til å prøve ut og få erfaring med «podding» i egen praksis. Du vil dessuten få tips til nyttige ressurser, for å lære mer på egen hånd.
Digital historiefortelling
Bente Moen Kristiansen
Seniorrådgiver, Statped
Elin Brandshaug
Seniorrådgiver, Statped
Hvordan gi elever som strever med å skrive en mulighet til å formidle seg? Vi ser på bruk av skriverammer og skrivestartere som vil gi støtte til å komme i gang, strukturere innhold og gjennomføre oppgaven. Vi tar utgangspunkt i bilder og videoer som motiverer til å produsere innholdet skriftlig, innlest med illustrasjoner eller film. Bli med å få konkrete tips og ideer til produsering av digitale historier.
13:05 – 13:25 Sosial pause
13:25 – 13:50 Utstillerseminarer
Aktiv og inkluderende læring med Creaza
Cathinka Kopperud & Kristin Hop
At hver elev skal kjenne på motivasjon og mestring, er Creazas øverste mål. I vårt seminar vil du få se en demonstrasjon av hvordan Creaza kan brukes for tilpasning og inkludering i klasserommet, gjennom kreativt skapende arbeid og funksjoner som hjelper elevene å vise sin kunnskap, kreativitet og kompetanse. Du vil få høre ulike historier om elever som har brukt Creaza i sin læring, for mestring og motivasjon.
Creaza har også komplette læremidler i samfunnsfag for 1.-10. trinn, samfunnskunnskap for vgs og engelsk for 5.-10. trinn. Disse læremidlene fremmer en inkluderende læring med store muligheter for tilpasning til elevgruppe og enkeltelever. Du vil få et kjapt innblikk i læremidlene i vårt seminar.
Elevkanalen (TV 2 Skole): Alle skal med!
Yngvar Nordberg
Praktisk innføring i hvordan tilrettelegge innhold/undervisning til hver enkelt elev med preferanser i FEIDE. Presentasjonen vil demonstrere lærers muligheter til å dele ut tilpasset innhold i tilpasset grensesnitt i Elevkanalen.
Det vil særlig demonsteres hvordan aktualitet øker deltagelse og engasjement for hele elevgruppen – dette i tråd med § 1-1 i Opplæringslova: “Opplæringa i skole og lærebedrift skal, i samarbeid og forståing med heimen, opne dører mot verda og framtida …”
13:50 – 14:20 Digital utstilling
14:20 – 14:45 Parallelle sesjoner 2
Lese- og skrivestøtte på iPad/iPhone
Sølvi Ellefsen
Seniorrådgiver, Statped
Dette innlegget gir deg tips til hvordan du kan tilrettelegge for elever med lese- og skrivevansker. Innlegget er mest for deg som har elever som bruker iPad.
Stikkord:
- Lese- og skrivestøtte
- Opplest tekst / syntetisk tale og diktering i operativsystemet
- Gjøre trykt tekst mer tilgjengelig
- Gi tilgang til lærestoff
Lese- og skrivestøtte på PC/Office 365
Anne Helene Strand-Andersen
Seniorrådgiver, Statped
Dette innlegget gir deg tips til hvordan du kan tilrettelegge for elever med lese- og skrivevansker. Innlegget er mest for deg som har elever som bruker PC og Office 365.
Stikkord:
- Lese- og skrivestøtte
- Opplest tekst
- Diktering
- Engasjerende leser
- Gjøre trykt tekst mer tilgjengelig
- Tilgang til lærestoff
Lese- og skrivestøtte på Chromebook
Gitte Gjersdal
Seniorrådgiver, Statped
Dette innlegget gir deg tips til hvordan du kan tilrettelegge for elever med lese- og skrivevansker. Innlegget er mest for deg som har elever som bruker Chromebook.
Stikkord:
- Lese- og skrivestøtte
- Tilgjengelighetsfunksjoner i Chromebook (opplest tekst og diktering)
- Gjøre trykt tekst mer tilgjengelig
- Tilgang til lærestoff
14:45 – 14:50 Kort pause
14:50 – 15:30 Avsluttende plenum
Tilpasset opplæring i klasserom og på hjemmeskole
Hege Lofthus
Lærer ved Nordpolen skole, Oslo kommune
Lærere differensierer godt i klasserommet, og heldigvis kan mange av disse metodene lett tas i bruk også på hjemmeskole. Hvordan kan vi legge til rette for at alle elever deltar i et inkluderende læringsmiljø? Her får du praktiske forslag til arbeidsrutiner for lærere og eksempeloppgaver gitt til elever i en klasse der alle bruker iPad som læringsverktøy.
15:30 – 16:00 Virtuell utstilling og mingling
Gikk du glipp av temadagen om aktiv og inkluderende læring?
Her finner du opptakene!